Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej zaprasza serdecznie mieszkańców Powiatu Bialskiego do uczestnictwa w bezpłatnych warsztatach kulinarnych „Potrawy tradycyjne i regionalne Południowego Podlasia”. Prosimy wszystkich chętnych o pobranie i wypełnienie deklaracji uczestnictwa oraz przesłanie ich listownie na adres:
Klub Kultury w Perkowicach
Perkowice 17B
21-500 Biała Podlaska
z dopiskiem karta zgłoszenia
lub mailowo na adres: perkowice@gokbp.pl
Szczegółowych informacji udziela pani Katarzyna Mikiciuk
tel. 518-275-075
W ramach planowanego zadania przewidziana jest organizacja warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Pracownię Kulinariów Regionalnych Gminnego Ośrodka Kultury w Białej Podlaskiej w klubach kultury oraz świetlicach wiejskich.
2019 rok
18, 19, 20 marzec – Perkowice,
13, 14, 15 maj – Porosiuki,
10, 11, 12 czerwiec – Jaźwiny,
8, 9, 10 lipiec – Pojelce,
9, 10, 11 wrzesień – Terebela,
14, 15, 16 październik – Woroniec,
18, 19, 20 listopad – Sławacinek Stary,
9, 10, 11 grudzień – Woskrzenice Małe,
2020 rok
29, 30, 31 styczeń – Cicibór Duży,
5, 6, 7 luty – Perkowice.
W ramach projektu będzie prowadzony nabór uczestników w przewidzianej liczbie – 10 osób na jeden trzydniowy warsztat. Nabór będzie miał formułę otwartą. Pierwszeństwo do udziału w zajęciach mają osoby z grup defaworyzowanych czyli: osoby starsze ( 60+), osoby długotrwale bezrobotne, osoby bezrobotne powyżej 50 roku życia i osoby niepełnosprawne.
Deklaracje uczestnika są dostępne na stronie internetowej www.gokbp.pl , w Klubie Kultury w Perkowicach, u sołtysów w/w miejscowości. Zajęcia będą prowadzone przez wykwalifikowanego instruktora, a każdy z warsztatów będzie mieć taki sam program.
Warsztaty będą trwały po 3 dni, każdy po 8 godzin dziennie (od 9 00 do 17 00) z przerwą obiadową i kawową.
Dzień pierwszy:
1. Kulebiak jaglany z barszczem czerwonym na zakwasie.
2. Pierogi perkowickie
3. Rolada z kurczaka z sosem żurawinowo – chrzanowym.
4. Tartun z soczewicą z sosem grzybowym.
5. Farszynki z kaszą gryczaną i wątróbką.
6. Korowaj.
7. Makowce drożdżowe zwijane.
8. Blok czekoladowy.
Dzień drugi:
1. Zrazy wołowe w sosie własnym.
2. Parowańce. Surówka z kapusty kiszonej.
4. Pęczak z fasolą na golonce.
5. Pasztet domowy z różnych mięs.
6. Kugiel z żeberkami.
7. Kurczak faszerowany.
8. Cebularze.
9. Ciastka przez maszynkę.
10. Kołacz z jagłami.
Dzień trzeci:
1. Zupa z soczewicy .
2. Chałcuny zapiekane z kapustą kiszoną i grzybami.
3. Bliny królewskie.
4. Gołąbki z kaszą gryczaną.
5. Piróg jaglany na słodko
6. Oładki z serem, wiśniami, miętą.
7. Ciastka z cukrem.
8. Topielec.
9. Napój żniwny z miętą.
Zakończenie:
Po zakończeniu całego cyklu warsztatów przewidziano podsumowanie oraz wręczenie dyplomów dla osób w nich uczestniczących. W spotkaniu podsumowującym wezmą wszyscy uczestnicy zajęć, osoby prowadzące warsztaty, przedstawiciele BLGD, Gminy Biała Podlaska i Gminnego Ośrodka Kultury w Białej Podlaskiej.