Podsumowanie projektów
Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej zakończył realizację dwóch projektów warsztatowych. Realizowane były w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność”. Umowy na realizację operacji zostały zawarta w grudniu 2018 rok.
Projekt pt. „Warsztaty na szlaku pracowni ginących zawodów” zakładał organizację warsztatów ze zdobnictwa ludowego, plecionkarstwa, tkactwa, koronkarstwa i filcowania w pracowniach ginących zawodów jakie funkcjonują w klubach kultury na terenie Gminy Biała Podlaska. Warsztaty odbyły się w Pracowni Zdobnictwa Ludowego w Worońcu, Pracowni Tkackiej im. Stanisławy Baj w Hrudzie, Pracowni Plecionkarskiej w Woskrzenicach Dużych, Pracowni Koronkarskiej w Sitniku i Pracowni Filcu w Styrzyńcu. W tych warsztatach wzięło udział 82 osoby. W większości byli to mieszkańcy Gminy Biała Podlaska, ale też osoby z obszaru objętego LSR. Realizowanym warsztatom przyświecała główna myśl sięgamy do korzeni i ocalamy od zapomnienia w myśl celu głównego z Lokalnej Strategii Rozwoju Bialskopodlaskiej Lokalnej Grupy Działania – Zachowanie dziedzictwa kulturowego, historycznego i naturalnego Obszaru objętego LSR.
Projekt drugi pt. „ Potrawy tradycyjne i regionalne Południowego Podlasia” zakładał organizację warsztatów kulinarnych w miejscowościach: Perkowice, Porosiuki, Jaźwiny, Pojelce, Terebela, Woroniec, Sławacinek Stary, Woskrzenice Małe i Cicibór Duży. Warsztaty obejmowały potrawy tradycyjne i regionalne, potrawy wyróżnione i nagrodzone w konkursach oraz potrawy wpisane na listę Produktu Tradycyjnego z Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach. W warsztatach wzięło udział 116 osób. Podobnie jak w pierwszym projekcie, tak i w tym główna myśl to to sięganie do korzeni, a więc potrawy wykonywane podczas warsztatów były to dawne przepisy naszego regionu.
16 lutego 2020 roku w Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach odbyło się podsumowanie projektów. Była możliwość degustacji potraw wykonanych przez uczestniczki projektu kulinarnego oraz obejrzenia prac wykonanych przez uczestniczki drugiego projektu oraz wzajemnego podziękowania sobie za wspólnie spędzony czas.