Konkurs Kulinarny w Zamościu
Kolejny sukces Pracowni Kulinariów Regionalnych z Perkowic na konkursie w Zamościu
Już po raz dziewiętnasty Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego w Lublinie wspólnie z Polska Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędem Miejskim w Zamościu zorganizowali Wojewódzki Finał XIX Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną, który odbył się 3 sierpnia 2019 roku na placu przy Pałacu Zamoyskich w Zamościu.
Uczestniczyła w nim również Pracownia Kulinariów Regionalnych z Perkowic, która ponownie odniosła sukces. Zdobyła I nagrodę za nalewkę „Bezksiężycowa noc” przygotowaną przez Katarzynę Mikiciuk, oraz nagrodę specjalną Marszałka Województwa Lubelskiego przyznano za „Zestaw dżemów śliwkowych „ przygotowany przez Urszulę Nowicką.
Na imprezie można było spróbować potraw z różnych zakątków województwa Lubelskiego m. in. oranżady z Kąkolewnicy, jaglaków, pierogów gryczanych, a także wędlin tradycyjnych. Dodatkową atrakcją była degustacja karpia z lubelskich stawów przygotowana przez Gospodarstwo Rybackie Bełżec oraz Towarzystwo Promocji Ryb Pan Karp.
Wydarzenie opiewało w pokazy kulinarne:
Gotowanie oraz przygotowanie degustacji produktów tradycyjnych pochodzących z Lubelszczyzny, gulasz z mięsa świń ras wpisanych na LPT w połączeniu z miodami tradycyjnymi.
Gotowanie i degustacja dań z wykorzystaniem chełmskiego i ludwińskiego makaronu jajecznego.
Pokazy kulinarne oraz degustacja kakorów i golasów z kaszy gryczanej z serem z Łobaczewa Małego.
Nie obyło by się bez zespołów ludowych takich jak:
Dziecięcy Zespół Ludowy Mały Józefów , Kapela Ludowa z Gorzkowa, oraz zespół „Folkrose” Czas szybko minął choć konkurs zakończył się późno wieczorem.