Konkurs kulinarny „Pachnąca Spiżarnia Babci – zioła, konfitury, kiszonki”
Wójt Gminy Biała Podlaska , Stowarzyszenie „Smaki Perkowic” oraz Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej zapraszają do wzięcia udziału w konkursie: „Pachnąca Spiżarnia Babci – zioła konfitury, kiszonki”
I kategoria – przetwory słodkie,
II kategoria – przetwory wytrawne
Konkurs adresowany jest do dzieci i młodzieży szkolnej do 15 lat – I grupa wiekowa, oraz młodzieży od 16 lat i osób dorosłych – II grupa wiekowa, indywidualnych i nieprofesjonalnych twórców z terenu powiatu Biała Podlaska.
Termin zgłaszania wzięcia udziału wraz z przepisem swojego produktu do 3. 10.2019 roku.
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi : 5 października 2019 roku godz. 16.00
Konkurs odbywa się w dniu 5 października 2019 roku na terenie Pracowni Kulinariów w Perkowicach (świetlica) , w tym dniu przynosimy swoje w/w produkty od godz. 14—15.
Produkty zgłaszamy telefonicznie, metryczkę uczestnika można wypełnić na miejscu,
z wyjątkiem dzieci (rodzic musi wyrazić zgodę).
Osoba do kontaktu: Katarzyna Mikiciuk tel. 518 275 075
Przedmiotem konkursu jest:
- Promocja produktów wytwarzanych przez gospodynie,
- Pozyskiwanie starych, zapomnianych przepisów,
- Wyłonienie najsmaczniejszego przetworu,
- Popularyzowanie tradycji wykonywania przetworów,
- Pogłębianie więzi z regionem Południowego Podlasia,
- Pogłębienie wiedzy na temat tych przetworów technik ich wykonania,
- Pozwijanie kreatywności,
- Pobudzanie aktywności twórczej.
Warunkiem udziału jest:
- Akceptacja Regulaminu Konkursu.
- Wykonanie przetworów zgodnie z Regulaminem.
- Jeden uczestnik może zgłosić jeden produkt w każdej z dwóch kategorii.
- Dołączenie do pracy metryczki zawierającej dane uczestnika konkursu:
- Imię i nazwisko, adres, wiek twórcy, nr telefonu
- W przypadku osób niepełnoletnich dołączenie oświadczenia rodzica lub opiekuna
- Nazwę produktu i przepis
Zgłoszone prace zostaną zarejestrowane i poddane selekcji przez Komisję Konkursową powołaną przez zarząd Stowarzyszenia „Smaki Perkowic”. Do konkursu nie zostaną dopuszczone prace zawierające elementy niezgodne z regulaminem. Pozostałe prace zostaną oznaczone numerami i wyeksponowane w dniu 05.10.2019r. podczas rozstrzygnięcia konkursu w Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach.
W każdej z kategorii zostaną przyznane trzy miejsca (od I do III).
Przy wyborze Komisja zastosuje następujące kryteria oceny:
- Smak
- Estetyka wykonania
- Oryginalność produktu
- Nawiązanie do tradycji
Laureaci konkursu otrzymają dyplomy pamiątkowe i nagrody rzeczowe.
Decyzje Komisji są ostateczne i nieodwołalne.
Projekt sfinansowano ze środków Gminy Biała Podlaska