Gotuj z Perkowicami od. 3
Tym razem polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym przygotowywali: Grażyna Majewska, sekretarz gminy Biała Podlaska, Adam Olesiejuk, zastępca wójta gminy oraz skarbnik gminy Krzysztof Radzikowski. Instruktarzu udzieliły: Katarzyny Mikiciuk i Urszula Nowicka.
Praktyczny przepis na polędwiczki wieprzowe
Składniki na 6 osób:
- 3 polędwiczki wieprzowe,
- masło klarowane 150g,
- sól, pieprz, inne przyprawy według uznania.
Sos:
świeże kurki 500 cebula 3 sztuki, masło klarowane 100 g, bulion drobiowy lub warzywny ok. 1litra, śmietanka 30% – 0,5 litra, świeży koperek i bazylia, sól, pieprz.
Surówka:
marchew 4 -5 sztuk, chrzan 1 szt. Jabłko 1 szt., śmietana 18% 200 ml., sól, cukier, pieprz
Wykonanie:
Z polędwiczek usuwamy błony. Kroimy na plastry o gr. Od 1 do 1,5 cm. Delikatnie rozbijamy pięścią lub tłuczkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami. Odstawiamy na 30 minut. Następnie rozgrzewamy masło i szybko obsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor. Polędwiczki układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175oC na 20 minut.
Sos
Kurki czyścimy większe sztuki kroimy. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na klarowanym maśle, następnie dodajemy grzyby i chwilę podsmażamy. Dolewamy bulion i dusimy do miękkości ok. 20 minut. Kiedy płyn częściowo odparuje do sosu dolewamy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy posiekany koperek i bazylię.
Surówka
Oczyszczoną marchewkę i chrzan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jabłko ścieramy na większych oczkach. Śmietanę i starte składniki łączymy ze sobą doprawiając do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Polędwiczki podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem lub kaszami. Polędwiczki zamiast piec w piekarniku możemy dodać do sosu po dolaniu bulionu, i dusić razem z kurkami.