Gotuj z Perkowicami 8 – Słodki prezent na Dzień Matki

Pomysł na słodki prezent na Dzień Matki,każdym wieku – ,,Ciastka z cukrem” i ,,Bakaliowe cukierki”

 

W Prekowickiej Kuchni Mikołaj i Janek pod czujnym okiem Katarzyny Mikiciuk

 

Przepis na Ciastka z cukrem

  • 0,5 kg mąki,
  • 4 żółtka,
  • 100 g smalcu,
  • 100 g masła śmietankowego,
  • 80 g margaryny,
  • 8g proszku do pieczenia,
  • 80g cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany,
  • cukier gruba rafinada.

 

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia – wymieszać . Następnie dodać tłuszcz i posiekać tak aby masa miała konsystencję kaszy. Dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić co najmniej 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować i wykrawać ciasteczka dowolną foremką. Każde ciasteczko posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem- grubą rafinadą. Piec w 175oC, ok. 20minut .

 

 

Przepis na Bakaliowe cukierki

  • 300 g herbatników,
  • ¾ szkl. mleka w proszku ,
  • ½ masła śmietankowego,
  • Tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1/3 szkl. mleka zwykłego,
  • Różne bakalie np. rodzynki, żurawina, daktyle, morele
  • Sezam, wiórki kokosowe, mielone orzechy.

 

Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Bakalie i herbatniki zmielić oddzielnie-zmieszać, następnie dodać mleko w proszku, zimną czekoladę z masłem i mleko. Wygnieść masę, jeżeli wyjdzie rzadka można dodać więcej mleka w proszku. Z masy formować kuleczki i obtaczać w sezamie, wiórkach lub orzechach. Schłodzić w lodówce.
Opcjonalnie do ciasta można dodać trochę alkoholu dla aromatu(wersja dla dorosłych).



WordPress Lightbox Plugin