Gotuj z Perkowicami 8 – Słodki prezent na Dzień Matki
Pomysł na słodki prezent na Dzień Matki,każdym wieku – ,,Ciastka z cukrem” i ,,Bakaliowe cukierki”
W Prekowickiej Kuchni Mikołaj i Janek pod czujnym okiem Katarzyny Mikiciuk
Przepis na Ciastka z cukrem
- 0,5 kg mąki,
- 4 żółtka,
- 100 g smalcu,
- 100 g masła śmietankowego,
- 80 g margaryny,
- 8g proszku do pieczenia,
- 80g cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany,
- cukier gruba rafinada.
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia – wymieszać . Następnie dodać tłuszcz i posiekać tak aby masa miała konsystencję kaszy. Dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić co najmniej 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować i wykrawać ciasteczka dowolną foremką. Każde ciasteczko posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem- grubą rafinadą. Piec w 175oC, ok. 20minut .
Przepis na Bakaliowe cukierki
- 300 g herbatników,
- ¾ szkl. mleka w proszku ,
- ½ masła śmietankowego,
- Tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1/3 szkl. mleka zwykłego,
- Różne bakalie np. rodzynki, żurawina, daktyle, morele
- Sezam, wiórki kokosowe, mielone orzechy.
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Bakalie i herbatniki zmielić oddzielnie-zmieszać, następnie dodać mleko w proszku, zimną czekoladę z masłem i mleko. Wygnieść masę, jeżeli wyjdzie rzadka można dodać więcej mleka w proszku. Z masy formować kuleczki i obtaczać w sezamie, wiórkach lub orzechach. Schłodzić w lodówce.
Opcjonalnie do ciasta można dodać trochę alkoholu dla aromatu(wersja dla dorosłych).