Festiwal Kulinarny – wyniki
Na konkurs „Najładniejsze stoisko szlacheckie” zgłosiło się 7 KGW z terenu Gminy Biała Podlaska.
Komisja w składzie: Przemysław Wasilewski, Paulina Pietrusik, Urszula Nowicka dokonała oceny
zgodnie z przyjętymi w regulaminie kryteriami.
Decyzją Komisji nagrody otrzymali:
I miejsce: KGW „Grabanowskie pokolenia na obcasach” z Grabanowa,
za stoisko pt. Grabanowskie pokolenia na obcasach.
II miejsce: KGW w Sworach „Baby gotowe na wszystko” ,
za stoisko pt. Szlachecka uczta pełna obfitości od „Bab gotowych na wszystko” dla Waszmości.
III miejsce: KGW w Terebeli „ Terra Bella” ,
za stoisko pt. „Jak to ongiś bywało we dworze w Terebeli”
Wyróżnienie: KGW w Sławacinku Starym „ Jutrzenka” za stoisko pt. „Uczta u Jutrzenki”
Na konkurs „Najsmaczniejszą potrawę szlachecką” zgłoszono 15 potraw.
Komisja w składzie: Przemysław Wasilewski, Paulina Pietrusik, Urszula Nowicka dokonała oceny
zgodnie z przyjętymi w regulaminie kryteriami.
Decyzją Komisji nagrody otrzymali:
I miejsce: Aneta Pykacz za „Rybny pasztet z kaczki”
II miejsce: Elżbieta Koleśnik za „Kaczkę pieczoną”
III miejsce: Beata Mackiewicz za „ Piwne golonko szlachcica”
Wyróżnienie: Czesław Pikacz za „ Forszmak z sarny à la Czesław”
Wyróżnienie: Grzegorz Ochijewicz za „Gulasz z kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym”
Na konkurs „Najsmaczniejsze ciasto szlacheckie” zgłoszono 12 ciast.
Komisja w składzie: Przemysław Wasilewski, Paulina Pietrusik, Urszula Nowicka, dokonała oceny
zgodnie z przyjętymi w regulaminie kryteriami.
Decyzją Komisji nagrody otrzymali:
I miejsce: Anna Koleśnik za „Tort chlebowy z kremem pomarańczowym”
II miejsce: Beata Ochijewicz za „Marcinek”
III miejsce: Agata Sołtan za „Mrowisko”
Wyróżnienie: Jolanta Juszczuk za „Rogaliki”
Wyróżnienie: Magdalena Michaluk za „Torcik Terra Bella