Europejskie Dziedzictwo Smaku Ludowego i kuchnia która łączy pokolenia

W Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach Gminnego Ośrodka Kultury w Białej Podlaskiej, 19 września br., odbyły się Europejskie Dni Dziedzictwa pt. „Kuchnia łączy pokolenia – Racuszki i placuszki” 

 

Wydarzenie rozpoczęło się warsztatami z wykonywania „Dziędziuchów” placków wpisanych na Listę Produktu Tradycyjnego. Zajęcia poprowadziła Halina Bandzerewicz.

 

Następnie mogliśmy obejrzeć spektakl pt. „Sianokosy” w wykonaniu zespołów: Lewkowianie z Dokudowa i Jutrzenka ze Sławacinka Starego.

 

Kolejnym etapem naszego spotkania był Rodzinny Turniej Kulinarny – „Racuszki i placuszki”. Do udziału zgłosiły się 4 drużyny. Zadaniem było wykonanie racuszków lub placuszków na podstawie własnego przepisu. Wszystkie drużyny spisały się znakomicie. A zgromadzona publiczność dokonała werdyktu i przyznała następujące miejsca:

I miejsce Edward Kuć z wnuczką Karolin Kapłan za Placuszki z Jabłuszkiem
II miejsce Maria i Krzyś Łukasiak za Placuszki Cynamonki
III miejsce Dorota Gąsecka-Łukaszuk, Dariusz i Kinga Łukaszuk za Racuszki z jabłkami
IV miejsce Dorota i Michał Siłakiewicz za Racuszki z Jabłkami

 

Wydarzenie zakończyła pogadanka o dawnych czasem zapomnianych zwyczajach i tradycjach kulinarnych w naszej okolicy oraz wspólne śpiewanie z zespołami Lewkowianie , Jutrzenka, Kalina. Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Wieloletniego Niepodległa na lata 2017-2022 Naszym koordynatorem było Muzeum Wsi Lubelskiej.

 

Źródło – Radio Biper



WordPress Lightbox Plugin