Wojewódzki Finał XVIII Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Smaki Regionów”

            11 sierpnia 2018r w Nałęczowie przy Nałęczowskim Ośrodku Kultury, odbył się Wojewódzki Finał XVIII Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Smaki Regionów”, zorganizowany przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego w Lublinie, wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego, oraz Urzędem Miejskim w Bełżycach.Do udziału w konkursie została zaproszona Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach działająca pod szyldem Gminnego Ośrodka Kultury w Białej Podlaskiej. W wyniku przeprowadzonych wstępnych eliminacji konkursowych, zgłoszone przez Członkinie pracowni produkty zostały zakwalifikowane do udziału w konkursie. A były to: Kulebiak jaglany, Kołacz z jagłami, Pierogi pieczone z kaszą, Nalewka wieloowocowa, Babka kresowa, Szczodraki, Chleb domowy na zakwasie, Marmolada jeżynowa. Mimo liczneji silnej konkurencji potrawa „ Szczodraki” zajęła I miejsce w konkursie „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w kategorii produkty pochodzenia roślinnego.
           Szczodraki miały swoją symbolikę-pieczono je takie,jaki był miniony rok.Gdy był urodzajny,lepiono duże rogale z białej mąki nadziewane serem,farszem mięsnym lub kapustą z grzybami.Jeśli zaś rok był biedny, bułeczkibyły malutkie, z mieszanej mąki, często bez nadzienia.Szczodraki miały kształt podkowy, precelka, rogala, okrągłej lub podłużnej bułeczki. Zależnie od regionu pieczono je na Wigilię, na Nowy Rok lub na Trzech Króli - jednym słowem na dzień, kiedy spodziewano się kolędników.Obdarowywano nimi przede wszystkim chrześniaków i inne dzieci, a także gości.



















Aby być informowanym na bieżąco o nowych wydarzeniach w serwisie zapisz się do newslettera:  
   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •