Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach

Kontakt:

tel: 518-275-075
mail: perkowice@gokbp.pl

Adres: 

Perkowice 17 B
21-500 Perkowice

Godziny pracy:

poniedziałek 09.00 – 17.00
wtorek 09.00 – 17.00
środa 09.00 – 17.00
czwartek 12.00 – 20.00
piątek 12.00 – 20.00

O pracowni

Gospodynie z Perkowic przejawiają wyjątkową aktywność. Widać je na jarmarkach, festynach i targach rękodzieła organizowanych w powiecie bialskim. Uczestniczą w pokazach kulinarnych dla zagranicznych gości, inicjowanych między innymi przez właścicieli pensjonatu „Zaborek” koło Janowa Podlaskiego. Pracownia utworzona została w 2006 r. Dziś jej członkinie cieszą się zasłużoną estymą i wygrywają konkursy „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, organizowane przez marszałka województwa lubelskiego. Z tego też powodu, kilka razy w roku, właśnie w Perkowicach odbywają się konkursy kulinarne gminy, bazujące na tradycjach regionalnych. Zalety smakowe tutejszej kuchni doceniali już goście z: Niemiec, Francji, Belgii, Białorusi i Ukrainy. Za każdym razem wystawiano im najwyższe noty. Stało się nawet tradycją, że każda delegacja zagraniczna, odwiedzająca gminę Biała Podlaska, nie omija Perkowic, gdzie przyjęcie za stołem przeradza się w kilkugodzinną biesiadę z muzyką i tańcem. Do ich popisowych dań należą m.in. zupa z dyni, kulebiak (ciasto drożdżowe faszerowane mięsem mielonym i kaszą jaglaną), pierogi z soczewicą oraz napój żniwny (oparty na mieszance miodu, rabarbaru i mięty). Gospodynie chętnie dzielą się umiejętnościami z młodszymi kucharkami i kucharzami. Przynajmniej kilka razy w roku kobiety organizują warsztaty dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych, na których zapoznają uczestników z pożywnymi potrawami kuchni kresowej. Powodzeniem cieszą się konkursy na przetwory warzywne i owocowe, przygotowywane według tradycyjnych receptur. Pięknie opakowane są znakomitym prezentem dla gości odwiedzających Perkowice.

Osiągnięcia pracowni: 2007 r. Sławatycze – pierwsza nagroda za tartuna, bliny królewskie i korowaj na Powiatowym Przeglądzie Rękodzieła Ludowego;. 2010 r. Leśna Podlaska – trzecie miejsce za chleb na zakwasie podczas powiatowych dożynek; 2011 r. Lublin – trzecia nagroda za kulebiak jaglany w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” Smaki Regionów w Muzeum Wsi Lubelskiej; 2012 r. Janowiec – pierwsza nagroda za napój żniwny w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” Smaki Regionów, 2012 Kobylany wyróżnienia za chleb domowy na zakwasie podczas dożynek powiatowych; 2012r. Roskosz – wyróżnienie za sękacz w I Powiatowym Festiwalu Sękaczy; 2013 r. Zamość – trzecia nagroda za chłodni szczawiowy w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” Smaki Regionów; 2013 r. Lublin- dyplom Artysta Lubelszczyzny za promocję gminy Biała Podlaska; 2014 r. Roskosz – pierwsza nagroda za kapustę faszerowaną w konkursie „ Smaki Pogranicza” Najlepsza potrawa regionalna; 2016 r. Stężyca – pierwsza nagroda za kołacz z jagłami w konkursie – „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” Smaki Regionów. W październiku 2017 r. członkinie miejscowego KGW zdobyły drugą nagrodę w regionalnym konkursie tygodnika Słowo Podlasia „Gospodynie 2017”. W ministerstwie rolnictwa na pozytywną decyzję czekają następne produkty: pierogi perkowickie, kołacz z jagłami oraz dziady.

Tu nas znajdziesz

Więcej w tym regionie

WordPress Lightbox Plugin